إنتقال للمحتوى

  • تسجيل الدخول عبر الفيس بوك تسجيل الدخول عبر تويتر Log In with LinkedIn Log In with Google      تسجيل دخول    
  • إنشاء حساب

صورة
- - - - -

ما الشكل المفترض لأدخال بيانات التاريخ ؟ و كيف يمكن عمل علاقة بين جدوليين ؟


13 رد (ردود) على هذا الموضوع

#1 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 03 August 2008 - 10:24 PM



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

ارجو المساعدة من حضتكم فى هذه المتطلبات :

انا فى sql بعرف ازاى اعمل جدول

فى سبيل المثال :


وليكن انا عندى جدول

create table mm (

name varchar2(10);
age number(10);
date(50) );


انا بعرف ادخل البيانات عن طريق insert into بالنسبة المتغير varchar2 او المتغير number

لكنى معرفش ادخل بيانات بالنسبة date ودى اول مشكلة نفسى اجد حل لها

ثانيا لو انا عاوز اعمل مفاتح الرئيسى للـname اعملها ازاى ؟


وبعدين انا عاملت جدول تانى

create table nn(

name varchar2(10);
age number(10);
date(50) );


عايز اعمل العلاقة بين جدولين
وايه الفرق بين

pramry key
و فى واحدة تانية مش فاكر اسمها ايه ال هى المفتاح ال مش اساسى

وشكرا

تم التعديل بواسطة hanyfreedom, 03 August 2008 - 10:55 PM.
تم تعديل عنوان الموضوع ليدل على مضمونه .


#2 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 03 August 2008 - 10:37 PM

معلش وحاججة تانية كمان بعد انزنكم


عاوز اعرف يعنى ايه متفجرات وارجو مثال لذلك

وعايز اعرف يعنى ايه لغة الاستفسارت بالمثال QBE

وعايز اعرف يعنى ايه الجبر العلائقى ؟

معلش انا جيبت المعلومات دى من الكتاب بتاعنا ال كنت بدرسه فى الجامعه بس التفاصيل والشرح مش واضحة

ارجو من يساعدنى ويدلنى على المعلومات دى ولو طلبتم منى ان اكتب الكتاب هنا ما فيش مشاكل علشان تفهمو قصدى

وجزاكم الله كل خير

محمد فايد


#3 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 03 August 2008 - 11:08 PM

معلش حاجة كمان لو انا عايز مثلا امحو او امسح بيان انا داخلته بواسطة Insert into


او اعدل واكتب اسم مكان اسم اخر

#4 elkharashi

elkharashi

    عضو

  • الأعضــاء
  • 10 مشاركة

تاريخ المشاركة 03 August 2008 - 11:37 PM

لإدخال بيانات فى الجدول نكتب الاتى

insert into mm(name,age,date) values('ahmed',10,'10-10-2008') ;--the format of the date depend on the format of  date in registery



insert into mm(name,age,date) values('ahmed',10,select to_date('10-10-2008','dd-mm-rrrr') from dual);-- يمكنك تجربة هذه الجملة

================================================
بالنسبة للمفتاح الرئيسى ال primary key

يمكن إنشاءه مع إنشاء الجدول و ذلك كالاتى


create table mm (-- change the table name if it is already exist

name varchar2(10) primary key,age number(10),date(50) );


#5 hanyfreedom

hanyfreedom

    مشرف سابق وعضو مميز

  • المجموعة الماسية
  • 1,481 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag
  • الاهتمامات:Chess , Sudoku

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 12:10 AM

أولاً : كتابة كود الجدول الاول غير صحيحة و يتفترض ان تكون هكذا :-

CREATE TABLE mm (
NAME VARCHAR2(10),
age NUMBER(10),
today DATE );


أما كتابة كودك للجدول الثانى فهى غلط أيضاً ، و يفترض أن تكتب هكذا :-

CREATE TABLE nn(
NAME VARCHAR2(10),
age NUMBER(10),
today DATE );


طبعاً الحقل التالت أنا سمتهولك today على أساس انه مستحيل عمل حقل بدون أسم و نعتمد فقط على نوع الحقل بتاعه فقط .


ثانياً : بالنسبة للشكل المفترض لأدخال البيانات على حقل من نوع Date فهو كالتالى :-

INSERT INTO nn VALUES ('Hany', 24, '2-jun-2008');


ثالثاً : بالنسبة لعمل حقل ال Name مفتاح أساسى ، على اساس انه من نوع varchar2 فهو يتم بالطريقة التالية :-

ALTER TABLE nn ADD PRIMARY KEY ( NAME );


و ان كان لا يحبذ عمل المفتاح الاساسى على حقل من نوع varchar2 فال number هو الملائم للمفتاح الاساسى .

رابعاً : عمل علاقة ما بين جدول ال mm و جدول ال nn ...... يتم كالتالى :-

ALTER TABLE mm ADD ( nn_name VARCHAR2(10) );
ALTER TABLE mm ADD CONSTRAINT mm_fk FOREIGN KEY (nn_name) REFERENCES nn(NAME);


و للتأكد من مشاهدة العلاقة ، قم بمراجعة الموضوع التالى :-

http://www.araboug.o...showtopic=28555

خامساً : المفتاح الاساسى اسمه Primary key و المفتاح الاجنبى او الفرعى او الثانوى اسمه foreign key و دول لهم 3 علاقات :-
one to one
one to many
many to many
الحاجات دى لازم تكون عارفها ، لأنها ألف باء Database ...... قم بالبحث عن كتب تشرح مبادىء تصميم قاعدة البيانات بالمنتدى .

سادساً : -

عاوز اعرف يعنى ايه متفجرات وارجو مثال لذلك

وعايز اعرف يعنى ايه لغة الاستفسارت بالمثال QBE

وعايز اعرف يعنى ايه الجبر العلائقى ؟


هات صورة من الكتاب اللى بتدرس منه بالأسكنر و ارفع الصور على المنتدى .... لأنى بصراحة مسمعتش خالص عن الحاجات دى .... او انتظر كام يوم يمكن حد من الأعضاء يرد عليك .

سابعاً : -

امحو او امسح بيان انا داخلته بواسطة Insert into


لو انت لسه معملتش :-
COMMIT;

بعد قيامك بتنفيذ جمل ال INSERT ..... يبقى أعمل :-
ROLLBACK;


أما أذا عملت COMMIT ، فقم بأستخدام أمر DELETE .... و هذا مثال للتوضيح :-

DELETE FROM nn WHERE age = 24;


او اعدل واكتب اسم مكان اسم اخر


اذا كنت تقصد ال value نفسها ، فأنا لسه شرحها دلوقتى ، لكن لو قصدك أسم عمود فيتم كالتالى :-

ALTER TABLE nn RENAME COLUMN today TO hiredate;


و للتأكد أكتب :-

DESC nn



أتمنى تكون الامور أكثر وضوحاً الأن ....... و بالتوفيق

#6 Amgad

Amgad

    مشرف عام ومشرف قسم تحليل النظم

  • الفريق الإداري
  • 4,558 مشاركة
  • الاسم الأول:امجد
  • اسم العائلة:حلمي
  • البـلـد: Country Flag
  • المنصب الحالي:Business Systems Analyst at al Fanar Co. Riyadh KSA

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 01:13 AM

الأخ / هاني
جهد متميز ... لمشرف متميز ... للشرح المتميز ولنشاطك المتميز فى جميع المشاركات ... مع التحية

الاخ / egypt4egypt90

اعتقد ان المقصود بالمتفجرات هى ال triggers
--------------------------
الجبر العلائقي هو ال relational algebra
يمكن الرجوع لهذا الرابط

إضغط هنا : Relational Algebra
-------------------------
ال QBE هى Query by Example
اليك هذا الرابط
إضغط هنا

او

إضغط هنا

مع التحية

لا إله إلا الله الحليم الكريم
لا اله إلا الله العلى العظيم
لا اله إلا الله رب السماوات السبع و رب العرش العظيم
‏اللهم ارزقني قبل الموت توبة وعند الموت شهادة وبعد الموت جنة
اللهم ارزقني حسن الخاتمة
اللهم هون علينا سكرات الموت ... ونور علينا قبورنا
اللهم ارزقني الموت وأنا ساجد لك يا ارحم الراحمين
اللهم ثبتني عند سؤال الملكين
اللهم اجعل قبري روضة من رياض الجنة ولا تجعله حفرة من حفر النار
اللهم اني اعوذ بك من فتن الدنيا
اللهم ارحم ابائنا وامهاتنا واغفر لهما وتجاوز عن سيئاتهما وادخلهم فسيح جناتك ... والحقنا بهما يا رب العالمين
اللهم ارحم موتانا وموتى المسلمين واشفي مرضانا ومرضى المسلمين
اللهم اغفر للمسلمين والمسلمات والمؤمنين والمؤمنات الأحياء منهم والأموات
وبارك اللهم على سيدنا محمد صلى الله عليه وسلم
اللهم آمين ... اللهم آمين ... اللهم آمين


....


#7 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 01:16 AM

اولا بالنسبة المفجرات ال انا بتكلم عنها

نص الكتاب اهو ..


======================

المفجرات وقواعد بيانات النشطة

المفجرات هو اجراء يتم استحضاره اليا بواسطة DBMS عند حدوث تغيرات محددة فى منظومة ادارة قواعد بيانات ويطلق عليه DBA
اى قواعد بيانات نشطة لوجود المفجرات بها

ويتكون المفجر من 3 اجزاء
الحدث وهو الذى ينشط المفجر
الشرط هو استفسار يتم تشغيله عند تنشيط المفجر
الفعل هو اجراء يتم تنفيذه عند تنشيط المفجر عند تحقيق الشرط

مثال

ده نص ال فى كتاب مع مرعاه حروف الكابيتل والثمول بالتدقيق ..

CREATE TRIGGER youngSailorUpdate
AFter INSERT ON SAILORS
FOR EACH STATEMENT
INSERT
INTO YongSailors(sid,name,age,rating) SELECT sid,name,age,rating
FORM NEWSailors N
WHERE N.age<=18


اما الجبر العلائقى ولغة QBX كل انا ال فاكره ايام الدراسه ان هذه اللغات قد انشأت بواسطة رموز لغة عبرية اسرائيلية وليست لغة عربية

ههههههههههههههه

انا اسف
والله ده كلام الدكتور رغم انه هو اخ فى الله ملتحى والكتاب من تأليفه واسمه الدكتور هانى الشريف دكتراه فى علوم المواد

المهم
انا عاوز كتب تشرح لى بالتفاصيل الممل عن الكلام ال انا قولته وازاى استخدم الرموز العبرية فى الاوريكال
واعمل جداول ازاى

واليك الان رابط للتحميل الصور التى قد التقيتها من الكتاب

وشكرا

http://www.algam3a.c...=4cf8a3248c.rar




#8 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 01:28 AM

الأخ / هاني
جهد متميز ... لمشرف متميز ... للشرح المتميز ولنشاطك المتميز فى جميع المشاركات ... مع التحية

الاخ / egypt4egypt90

اعتقد ان المقصود بالمتفجرات هى ال triggers
--------------------------
الجبر العلائقي هو ال relational algebra
يمكن الرجوع لهذا الرابط

إضغط هنا : Relational Algebra
-------------------------
ال QBE هى Query by Example
اليك هذا الرابط
إضغط هنا

او

إضغط هنا

مع التحية



استاذ امجد لك فائق الجزيل الشكر

انا عاوز كتب باللغة العربية ( ان وجد) لانى مش هاقدر افهمها بالغة الانجليزية
ثانيا انا عاوز اعرف ازاى اكتب الرموز باللغة العبرية ( اسرائلية )مش عربية
الكتاب ال عندى الامثلة ال فيها باللغة العبرية والانجليزية والشرح بالعربى مش كاااااااااااامل ( ناقص)

بش ومش فاهم منهم اى حاجة خااااااااااااالص


#9 MMA

MMA

    مشرف سابق وعضو مميز

  • المجموعة الماسية
  • 1,019 مشاركة
  • الاسم الأول:Mostapha
  • اسم العائلة:Abd El-Salam
  • البـلـد: Country Flag
  • المنصب الحالي:المؤسسة المصرية لتبسيط العلوم - عضو مؤسس - مستشار تقني

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 02:36 AM

ثانيا انا عاوز اعرف ازاى اكتب الرموز باللغة العبرية ( اسرائلية )مش عربية


كتابة كود بالعبري وليس بالعربي !!!

هو أساساً هناك لغة برمجة باللغة العربية !!!

علي ما أعتقد أن هذا الكلام غير سليم ... لكن ممكن يكون هناك كتب شرح بالعبرية وليس لغة برمجة ... والدليل علي ذلك أن أطلق علي اللغة الإنجليزية ( لغة العصر ) والسبب لأن الحاسب الآلي والبرمجة إعتمادها الكلي علي مصطلحات إنجليزية وليست عبرية أو عربية ( والله أعلم ) ... ولو نظرت قليلاً الي بعض الأكواد الظاهرة في الصور هتلاقي جمل Integer, String, Select ... ودي كلها عبارات إنجليزية ... بس أعتقد أنها ليست لغة أوراكل ... يمكن يكون FoxPro ... لأن الأمر String يوجد بدالة أمر VarChar2, VarChar, Char, Long في أوراكل ... أما Integer بتتحول الي Number(38) ... أما Select فدة Syntax متبع في معظم أنواع قواعد البيانات.

أممممممممممممممم

نصيحة أخوية ، الدراسة في الجامعات والمعاهد حاجة ... والدراسة العملية حاجة تانية خالص ... ولازم تحاول تفرق بين عناوين موضوعات الكتاب الدراسي وعناوين الكتب التخصصية !!!

الأخ الكريم ، صورة الفصل السادس ( Query by Example QBE ) دة مجرد عنوان وملهوش أي معني سوي شيء واحد وهو عنوان موضوع في كتاب دراسي لا أكثر ولا أقل .

دة مجرد عنوان علشان يوضح للطالب أن هذا الفصل مجرد ( لغة الإستفسارات بالأمثلة ) ... يعني أمثلة ... وللأسف أنا لا أحب هذا النوع من الأساتذة التي تضع عناوين في الكتب الأساسية مخالفة للمنهج الفعلي !!!

بص يا أخي ، أنا لدي كتاب للدكتور ( عوض خليل ) .. هذا الكتاب يحتوي علي بعض العناوين التالية :
أساسيات الجداول Tables - أساسيات الإستعلامات SQL - تصميم إستعلام التحديد Select - الإستعلامات الإجرائية Update, Insert, Delete - أساسيات النماذج Forms - تصميم النماذج Forms - أساسيات التقارير Reports - أساسيات الماكرو

لو لاحظت هتلاقي العناوين ملائمة للموضوع الذي سيتحدث فية كل فصل !!!

ورغم ذلك شرح أستاذنا بأسلوب آخر ... أنظر :
1- خريطة تدفق البيانات ER-Chema.
2- تصميم هيكل قاعدة البيانات بإستخدام لغة تعريف البيانات DDL .
3- معالجة البيانات الفعلية والوصفية بإستخدام لغة معالجة البيانات DML .

دة غير كلام تاني كتير


اعتقد ان المقصود بالمتفجرات هى ال triggers


مش بالمعني الصحيح !!!

بجد أنا ورد عليا مسميات كثير جداً في هذا المجال .. منها مسميات صحيحة ومنها مسميات خرافية !!!

يعني مثلاً الـ Trigger هو يعني للزناد أو حدث .. لكن موضوع التفجير أنا كنت بستخدمها في لغة الفيجوال 6.0 ... بس مكنش المقصود بها هو الحدث نفسة ... ولكن المقصود بها تفجير حدث مصمم بواسطتي عن طريق عنصر تحكم جديد UserControl أو مكتبة Library ... وكانت عملية التفجير بتتم من خلال أمر RiaseEvents

لكن ممكن ننظر في إتجاه آخر ... فكرة أنك تنشأ حدث يدعي WHEN-BUTTON-PRESSED علي زر أمر .. ليس معني هذا هو تفجير الحدث .. ولكن متي يتم تفجير الحدث ؟؟؟

يتم تفجير الحدث أثناء تنفيذ هذا الحدث ... وعملية تفجير هذا الحدث تحدث أثناء النقر علي زر الأمر إما بمفتاح Enter أو Space أو Mouse Click ... هنا يتم تفجير الحدث ( تنفيذ الحدث ) .


إذاً ، معني كلمة تفجير هي وقت التنفيذ للحدث نفسة .. إما من خلال تنفيذ بواسطة المبرمج ( في لغة البرمجة أثناء تصميم إحدي الأدوات ) .. أو تفجير الحدث حسب رغبة المستخدم ( Mouse Click Or Enter Key Or Space Key ) .


الجبر العلائقي هو ال relational algebra


أنا مش فاهم بالضبط معني هذا بس كما ذكرت دي مجرد مسميات !!!

لكن من الواضج من المعني أن الجبر العلائقي هو المقصود بالفكر العلاقي ( فكرة العلاقات من أساسة وسبب وجودة ) .. وبالطبع السبب هو تجانس البيانات

والله أعلم


ملحوظة أخيرة ، أنا نظرت الي المجلد الذي يدعي gaber !!!

دي مش أشارات إسرائيلية كما تتخيل .. ولكنها إشارات رياضية عادية بحروف لاتينية قديمة ..

بص يا أخي ، الهدف من هذا الفصل هو تعليمك كيفية تحويل معادلة رياضية عادية الي معادلة رياضية علي الحاسب الآلي .. يعني مثلاً :
>, <, =, >=, <=, <>, !=

لو لاحظت الإشارات السابقة هتلاقيها مش موجودة في اللإشارات الرياضية ... فالهدف من هذا الفصل هو تعليمك كيفية النظر الي معادلة رياضية عادية وتحويلها الي معادلة حسابية علي الحاسب الآلي

مثال آخر ، علشان تقسم 1 ÷ 3 أو ⅓ شيء طبيعي أن هذا ليس موجود في إشارات لوحة المفاتيح الرئيسية ... ولكن أنظر الي الشكل الصحيح :

X := 1 / 3;


وهكذا




أنا عارف أنا أحياناً بكون رخم بالزات لطول مرسلاتي ... بس يا رب أكون قادر علي إيصال المعلومة صحيحة


شكراً وبالتوفيق

مهندس/ مصطفي محمود عبد السلام   
العضو المؤسس بالمؤسسة المصرية لتبسيط العلوم
والمستشار التقني

(برمجيات - نظم معلومات - شبكات)

.

 

( 01098570165 )

.

.

.

( MMA_Programmer@Yahoo.com )

 


#10 egypt4egypt90

egypt4egypt90

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 127 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 02:51 AM

مشكور يا اخى جزاك الله خيرا

#11 Amgad

Amgad

    مشرف عام ومشرف قسم تحليل النظم

  • الفريق الإداري
  • 4,558 مشاركة
  • الاسم الأول:امجد
  • اسم العائلة:حلمي
  • البـلـد: Country Flag
  • المنصب الحالي:Business Systems Analyst at al Fanar Co. Riyadh KSA

تاريخ المشاركة 04 August 2008 - 02:56 AM

الأخ / الفاضل

الحروف التى تتكلم عنها ... ليست عبرية ولا ؟؟ ....

هذه علامات جبرية ... لها معنى خاص عند كتابة المعادلات الجبرية

مثل علامة ال سيجما sigma == σ
وعلامة ال pi

لان العلاقات relation بين الجداول ال tables ... مصدرها الاساسي هو علاقات جبرية relational algebra
مثل الفئة set ... اى مجموعة العناصر ذات الصفات المشتركة
يمكن استنتاج منها علاقه جزئية subset

قد يكون العلاقه بين جدولين هى التقاطع intersection
او الاتحاد union
او الفرق بين جدولين difference
او كل السجلات فى الجدولين CARTESIAN PRODUCT

ولكتابة هذه الاوامر من خلال المعادلات تم استخدام رموز معينة

وفى اوامر ال sql ستجد ما يقابلها مثل
- Natural Join - outer join - outer union

سابحث لك عن كتب باللغه العربية عن العلاقات الجبرية وعلاقتها بتصميم قواعد البيانات ...

اليك هذا الرابط لمعرفة اصول لغة الجبر ( باللغة العربية )
إضغط هنا : الخوارزمي

إضغط هنا : جبر

إضغط هنا : Sigma Algebra

مع التحية

يوجد ملف مرفق بوربوينت يشرح فيه العلاقة بين الاسس الجبرية الرياضية ... وتطبيقها على اوامر الsql

ملفات مرفقة


لا إله إلا الله الحليم الكريم
لا اله إلا الله العلى العظيم
لا اله إلا الله رب السماوات السبع و رب العرش العظيم
‏اللهم ارزقني قبل الموت توبة وعند الموت شهادة وبعد الموت جنة
اللهم ارزقني حسن الخاتمة
اللهم هون علينا سكرات الموت ... ونور علينا قبورنا
اللهم ارزقني الموت وأنا ساجد لك يا ارحم الراحمين
اللهم ثبتني عند سؤال الملكين
اللهم اجعل قبري روضة من رياض الجنة ولا تجعله حفرة من حفر النار
اللهم اني اعوذ بك من فتن الدنيا
اللهم ارحم ابائنا وامهاتنا واغفر لهما وتجاوز عن سيئاتهما وادخلهم فسيح جناتك ... والحقنا بهما يا رب العالمين
اللهم ارحم موتانا وموتى المسلمين واشفي مرضانا ومرضى المسلمين
اللهم اغفر للمسلمين والمسلمات والمؤمنين والمؤمنات الأحياء منهم والأموات
وبارك اللهم على سيدنا محمد صلى الله عليه وسلم
اللهم آمين ... اللهم آمين ... اللهم آمين


....


#12 alaa_yousef

alaa_yousef

    عضو

  • الأعضــاء
  • 4 مشاركة
  • الاسم الأول:alaa
  • اسم العائلة:yousef
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 18 April 2015 - 04:10 PM

يعطيكم الف عافية وجزاكم الله كل خير
اريد منكم مساعدتي في هدا السؤال انا عملت اكتر من جدول واحدى الجداول عملت List value on واريد ان اعمل
iteam

When mouse click
حيث يظهر الخيارات اثناء الضغط عليه بالماوس

#13 alaa_yousef

alaa_yousef

    عضو

  • الأعضــاء
  • 4 مشاركة
  • الاسم الأول:alaa
  • اسم العائلة:yousef
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 18 April 2015 - 04:12 PM

وايضا من ضمن الجداول عم اعمل رقم للطالب حيث لريد تقسيم هاد الرقم ولا اريد ان يؤثر على الرقم اللي بعديه اللي هو رقم القسم الذي ياتي ورا رقم الطالب

#14 alaa_yousef

alaa_yousef

    عضو

  • الأعضــاء
  • 4 مشاركة
  • الاسم الأول:alaa
  • اسم العائلة:yousef
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 18 April 2015 - 04:13 PM

ارجو افادتي باقرب وقت ولكم جزيل الشكر