إنتقال للمحتوى

  • تسجيل الدخول عبر الفيس بوك تسجيل الدخول عبر تويتر Log In with LinkedIn Log In with Google      تسجيل دخول    
  • إنشاء حساب

صورة
- - - - -

استشارة قانونية: Data Dictionary View


12 رد (ردود) على هذا الموضوع

#1 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 09:28 AM

السلام على اهل السلام ..
كيف الصحة .. ان شاء الله الكل بخير

شوفو .. انا اكتشفت ان فيه جداول مهم اني اعرف عنها..
ولكني ضايعة شوي فياريت احد يقدر يساعدني


هذي الجداول هي
data dictionary views
سواء لليوزر او السيستم
مثل ..
user_objects,user_tables,user_indexes,user_views,user_sequences,user_constraints
,user_cons_columns,user_ind_columns,user_tab_columns
احس انهم كثيييير جدا .. والمشكلة ايضا ليس في معرفة الوصف فقط فهذي يمكن عن طريق البحث
ولكن المشكلة في طريقة استخدامها والاستفادة منها


فياريت من لديه امثلة لاستخدمها او نصيحة او شي ممكن يساعد فيه لايبخل علينا

اممممممم وبس ^_^

تم التعديل بواسطة hrs, 09 September 2009 - 09:31 AM.


#2 abdu1_far

abdu1_far

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 430 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 10:43 AM

سلام عليكم

الاخت HRS :
موضوع الداتا دكشنري ليه فصل كامل في السكول ، على العموم تعالى نخلصه في السريع مع بعض ، تعتبر الداتا دكشنري هي المرجع لكل عمليات DDL التي تمت على الداتا بيز سواء على مستوى الداتابيز ككل او الاسكيمة او اليوسر
يعني انا ممكن اعرف اي حاجة تم فعلها على الداتا بيز ومين عاملها وتاريخ عملها..... وهكذا

خللينا نقول
========
اني لو عايز اعرف اي حاجة على مستوى الداتا بيز بغض النظر عن اليوسر ، إذا يجب اني استخدم ALL_OBJECTS
يعني هنبدأ بكلمة ALL

- اما لو عايزين نطلع حاجة على مستوى اليوسر يبقى هنستخدم USER_OBJECTS

'طبعا مع وضع الشروط المطلوبه ، يعني لو عايزين بيانات الانشاء لكل الجداول مثلا على مستوى الداتا بيز هنحط شرط WHERE OBJECT_TYPE ='TABLE'
وهكذا

لو انت عايزه بأه تشوفي كل واحدة بتنفذ ايه
ده شوية امثلة

عشان اجيب الدكشنري بتاع كل الاوبجكت على مستوى الداتا بيز

SELECT *
FROM ALL_OBJECTS


عشان اجيب الدكشنري بتاع كل الجداول على مستوى الداتا يبز
يبقى هنزود شرط

SELECT *
FROM ALL_OBJECTS WHERE OBJECT_TYPE ='TABLE'


لو عايزين نجيب الدكشنري بتاع كل الاوبجكت بتاعة يوسر معين
SELECT *
FROM ALL_OBJECTS WHERE OWNER ='HR'


وهكذا .... ده لو عايز اعرف معلومات عن الاوبجكتز بتاعتي على مستوى الداتا بيز ، طبعا ممكن تجيبي اي حاجة حصل عليها تعديل النهارده او تم انشاؤها امبارح وهكذا

وبالمثل على مستوى اليوسر او الاسكيمة ممكن اعرف ايه اللي حصل بس في الحالة ده هستخدم USER_OBJECTS في الحالة ده
وبالمثل ممكن على مستوى الاوبكجت ذات نفسه .... مثال USER_TABLES

لو انت عايزه رأي جرب بأيدك على التود وشوفي النتائج ، وهتقدري تلمي الداتا دكشنري بسهولة
اهم مثالين .......
SELECT * FROM ALL_OBJECTS



SELECT * FROM USER_OBJECTS

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن لله عز وجل عباداً أختصهم بقضاء حوائج الناس ، حببهم إلي الخير وحبب الخير إليهم
هم الاّمنون من عذاب الله يوم القيامة " أوكما قال صلى الله عليه وسلم

#3 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 11:19 AM

:ph34r: انا ممكن اعرف اي حاجة تم فعلها على الداتا بيز ومين عاملها وتاريخ عملها..... وهكذا --
ممكن معرفه كل حاجة حتى لو كانت سيليكت ستيتمنت؟؟


طيب شوف انا فعلا قعدت اشوف الجداول دي ومعلوماتك فادتني جدا

سؤال فرعي انا استخدم بي ال اس كيو ال ديفيلوبر يفرق عن تود ولو نعم ايه الفرق؟؟

نرجع للموضوع
المشكلة يااخي انه الواحد محتاج مسألة او مثال تستفيد منه من الجداول عشان يسهل حفظها عرفت ازاي يعني مثلا

انا احتجت اني اطلع السكربت بتاع الفيو فقعدت ادور عشان القى دا
select text from user_views where view_name=view name

فأنا محتاجة امثلة من هذا القبيل

واكيد ان شاء الله حعمل جاهدة للالمام بهم


امممممم وبس ^_^

#4 tarek_fathi

tarek_fathi

    عضو مميز

  • الأعضــاء
  • 594 مشاركة
  • الاسم الأول:Tarek
  • اسم العائلة:Bakr
  • البـلـد: Country Flag
  • المنصب الحالي:Team Lead-Head of software Development Unit

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 11:56 AM

انتى عنوان رسالتك استشارة قانونية
ممكن تقوليلنا اية علاقة القانون بسؤالك عن ال data dictionary

#5 abdu1_far

abdu1_far

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 430 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 12:37 PM

ياطارق .... انت سيبت الموضوع ومسكت في العنوان
بشارة بشارة يعني
قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن لله عز وجل عباداً أختصهم بقضاء حوائج الناس ، حببهم إلي الخير وحبب الخير إليهم
هم الاّمنون من عذاب الله يوم القيامة " أوكما قال صلى الله عليه وسلم

#6 abdu1_far

abdu1_far

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 430 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 12:40 PM

اختي الكريمة :
الفرق بين الاي سيكول والتود كالفرق بين المرسيدس والعربية الكارو

الحاجة الوحيدة المشتركة انهم الاتنين بيعملوا نفس الاجراءات بتاعة الاوراكل
بس المهم ... بالنسبة لسؤالك نفذي الداتا دكشنري على التود او على الاي سيكول مش فارقه ، كلها تولز مساعدة
اما موضوع التود فده موضوع تاني خالص
====================================================

select text from user_views where view_name=view name


يعني بصي المثال ده ، انت بتقولي اتعذبتي لحد ما عرفتيه ، ده على التود ابسط واسهل ما يمكن ، هتلاقي تابه اسمها SCRIPT هتدوسي عليها هتقي الاسكريبت اللي تم بناء الفيو بيها
مش قولتلك كالفرق بين المرسيدس والكارو

تم التعديل بواسطة abdu1_far, 09 September 2009 - 12:47 PM.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن لله عز وجل عباداً أختصهم بقضاء حوائج الناس ، حببهم إلي الخير وحبب الخير إليهم
هم الاّمنون من عذاب الله يوم القيامة " أوكما قال صلى الله عليه وسلم

#7 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 12:48 PM

طارق فاضي .. اسمك فاضي وعنواني لفت انتباه عشان حتى الفاضي يدخل يمكن يساعدني .. :ph34r:
i am joking

اخ عبدو .. شوف لما تجيب مثال لاتتكلم في السيارات لأني ماليش فيهم
وتسلم وان شاء الله راح اجرب عليهم
واذا اي احد لقا تطبيق عليهم ياريت يحطه زي ده مثلا
SELECT decode(ROWNUM,1,'السبت',
2,'الاحد',
3,'الاثنين',
4,'الثلاثاء',
5,'الاربهاء',
6,'الخميس',
7,'الجمعة')
FROM ALL_OBJECTS where rownum<=7

اموت واعرف ازاي اتعملت دي
المهم دي مسروقة من فوازير كويرية

اممم وبس^_^

#8 abdu1_far

abdu1_far

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 430 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 12:59 PM

مالها بس ... الكود حلو وابن حلال اوهوه
الاول حضرتك تعرفي الROWNUM ??
لو تعرفيه يبقى مفيش مشكلة
احنا اتقفنا ان ALL_OBJECTS عبارة عن جدول فيها معلومات عن كل الاوبجكت الموجودة عندك ، وبالتالي فيه داتا ، يعني فيه صفوف ، وكل صف ليه ROWNUM
س فالكود بيقول روح شوف الROWNUM بتاع الصف ، طبعا في حالة ان الROWNUM أقل من او يساوي 7 بعدد ايام الاسبوع يعني ، يعني اول 7 صفوف في جدول ALL_OBJECTS طبعا هيكون الROWNUM كده 1و2و3و4و5و6و7
بس نعمل بأه DECODE لو 1 يبقى السبت ، لو 2 يبقى الاحد .... وهكذا
اتمنى تكون الفكرة وصلت ... ويارب نفعل موضوع فوازير كويرية تاني بس لما الاخ مصطفى جميل يكون موجود بس يعني بعد العيد ان شاء الله

بالمناسبة ... انا قولت مرسيدس عشان خفت لحسن ميكونش لك في العربيات ، ومرضيتش اقول نوع تاني
وعلى فكرة العضو اسم عضويته طارق فتحي مش فاضي !!!!!
سلام عليكم

تم التعديل بواسطة abdu1_far, 09 September 2009 - 01:01 PM.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "إن لله عز وجل عباداً أختصهم بقضاء حوائج الناس ، حببهم إلي الخير وحبب الخير إليهم
هم الاّمنون من عذاب الله يوم القيامة " أوكما قال صلى الله عليه وسلم

#9 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 09 September 2009 - 01:14 PM

سوري سوري اخ طارق فتحي .. انا قرأته بالغلط..

اخ عبدو يعني هذي هي كل السالفة يعني ممكن يستخدمة اي جدول بس هم استخدمو هذا عشان اكيد فيه اكثر من 7 ..
وانا قلبت الدنيا .. ومحتاره قاعدة اشوف شنو فيه مميز في هالروز ....شكرا شكرا جزيلا
^_^

#10 el_saka

el_saka

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 76 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 13 September 2009 - 01:50 AM

انا مش عارف انتي محتارة ليه
ومصعبة المواضيع على نفسك
انتي oracle developer or DBA ؟

#11 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 14 September 2009 - 09:48 AM

^_^ بدينا نغلط :ph34r:
اخ ال ساكا اش تفرق يعني ..
انا ديفيلوبر بس تقدر تقول لسه مبتدئ

#12 el_saka

el_saka

    مشترك

  • الأعضــاء
  • 76 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 14 September 2009 - 04:08 PM

ايه الغلط في كلامي
انا بسالك انت developer or admin
بس
وبعدين انا اسمي مش ال ساكا
اسمي السقا

#13 hrs

hrs

    عضو نشط

  • الأعضــاء
  • 282 مشاركة
  • البـلـد: Country Flag

تاريخ المشاركة 15 September 2009 - 09:44 AM

اوه سوري سوري سوري
مرة ثانيه بكتب الاسم مثل ماهواصل الترجمة عندي ضاربة
مسامحة اح فتحي مرة ثانية ومسامحة اخ السقا مرتين